?

Hva skal jeg gjøre med kviser?

Kvinne 19 . 23 Mars 2020
Spørsmål

Hei! Jeg er en student på 19, snart 20 år. Jeg har alltid slitt litt med kviser, og av og til hatt noen store underjordiske kviser/byller som er vonde og ofte skaper arr, selv uten at jeg har plaget den, men bare fordi den er så stor. Nå har jeg plutselig fått mange av disse store byllene i pannen. Er stort sett i pannen. Nå er det så rødt og fult av store kviser at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Jeg har ikke gjennomgått noen forandringer som skulle kunne ført til det. Ikke spiser jeg noe særlig godteri eller fet mat heller. Disse kvisene er jo alvorlige og danner stygge arr. Jeg er desperat og aner ikke hva jeg skal gjøre, og skjønner ikke hvorfor de kommer nå! Når en går bort(som tar laang tid), så kommer det stadig en ny en. Dette tærer på selvfølelsen..

Kvinne (19)
Fagperson svarer
Hei,
 

det er bra du tar kontakt, og det vil være hjelp å få med kviser. Det er viktig å behandle kviser som gir arr. Når arr først har oppstått har man dårligere behandling for å gjøre det penere kosmetisk. Det viktigste er å begrense kviseutbrudd for å forhindre at det danner seg arr i huden.

Om mat eller godteri forårsaker acne er omdiskutert. Ung.no har tidligere skrevet om acne og relaterte myter her.

Det finnes egenbehandling med hudrens og reseptfrie legemidler som f. eks Basiron. I ditt tilfelle der du beskriver stor acnedannelse i panne vil jeg anbefale deg at du tidlig tar kontakt med din fastlege. Denne kan skrive ut effektive midler på resept til deg, både lokalt med sterkere acnekremer, og eventuelt en antibiotikakur for å redusere acneutbruddet du har nå.

Vennlig hilsen,

 

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?